Oboseala pasiunii

Dragii moşului…

Nu uitaţi de copilărie. Lăsaţi-o să rămână în amintirea voastră şi să vă ghideze viitorul ca un timp al libertăţilor şi al posibilităţii de retragere atunci când timpurile şi zilele nu erau bune. Atunci chiar aveam cum să ne ascundem. Viaţa nu ne mai dă posibilitatea asta. În fiecare zi la datorie, chiar dacă starea noastră nu ne permite să funcţionăm la capacitate maximă. În zile din astea, pasiunea moare, iar lucrurile nu ies aşa cum ne doream. Suntem nemulţumiţi, nervoşi şi poate-i supărăm şi pe alţii.

În seara asta simt aşa … amintirea copilăriei. Atunci când aveam atâtea modalităţi de scăpare. Starea şi amintirea perioadei acelea sunt doar simptomele unei maturităţi ce va să vie, ce va să se instaleze în corpul şi mintea mea. O perioadă pe care o văd frumoasă pe viitor, dar plină de muncă. Nu că nu mi-ar plăcea munca, dar simt că ea îmi va acapara, pentru că aşa voi dori eu, timpul şi mintea. Sunt un workaholic în devenire.

Dragii mei, iubiţii mei…

Vă mai amintiţi voi când vă retrăgeaţi în toate activităţile care vă mâncau timpul fără să vă întrebaţi de ce faceţi asta? Când nu exista expresia „pierd vremea“, ci fiecare activitate era „dezvoltare personală“. Propriul nostru training.

Când ne retrăgeam în sufragerie să jucăm fotbal pe covor. Când ne urcam pe biciclete şi uitam. Când stăteam cu orele în faţa televizorului. Când jucam trivia pe mirc ore, zile întregi. Iar toate acele activităţi îţi păreau nevinovate şi folositoare.

Iar acum… acum mă simt vinovat pentru fiecare secundă pierdut.

Timpul trece rapid dragii moşului, chiar dacă nu ne dăm seama. Cu cât ne gândim mai puţin, cu atât va fi mai bine. Iar presiunea asta a lucrurilor folositoare care trebuie făcute în fiecare zi, chiar dacă nu este aplicată în practică prin rigurozitate, apasă. Apasă…

Tempus fugit. Poate e şi iarna care se instalează. Poate e şi amintirea trăirilor pasionale din suflet. Vorbesc chiar de a trăi cu pasiune între alţi oameni, cu alţi oameni. Nu pasiune pentru muncă, pentru scris sau ce mai faceţi voi. Ci pur şi simplu să dai totul într-o relaţie cu oamenii. Oboseala se instalează atunci când uit de pasiune. Sau situaţiile din jur mă fac să uit.

Ne închidem încet, încet în noi. Suntem aceiaşi oameni, dar barajul din suflet s-a mai închis un pic şi nu ne lasă a funcţiona la acelaşi nivel. O frică se instalează, o incapacitate de a respira cum trebuie. Ne temem. Mişcările, privirile, zâmbetul. Ele sunt mai slabe, mai strâmbe. Naturaleţea ce exista se erodează un pic, până la regăsirea pasiunii.

Dragilor,

Văd în jurul meu atât de multă viaţă şi respiraţie şi pasiune pentru interacţiune umană încât uneori, mergând prin metrou sau schimbând magistralele, mă regăsesc zâmbind singur. Convins că nu voi putea să împărtăşesc acea stare cu nimeni în acel moment, că o voi uita la capătul pasajului Unirii. Că nu voi putea scrie despre ea.

Văd frumuseţe şi nu o pot privi natural. O văd departe, inaccesibilă. Incapabilă să se transforme în interacţiune şi apoi pasiune.

Munca se învaţă din experienţă, din practică. Viaţa, se spune, la fel. Dar atunci când o trăieşti fără pasiune e ca şi cum ai scrie fără niciun publică.

Pe vremuri…

Pe vremuri ce uşor ne eliberam de toate stările negative. Găseam soluţii  miraculoase la fiecare problemă, chiar dacă erau nişte aberaţii. Problemele noastre de tinereţe păreau cele mai importante chestiuni ale omenirii. Dar mergeam mai departe, iar şi iar. Aşa cum facem şi astăzi.

Dar lipsa pasiunii te împietreşte. Cresc ciuperci pe tine. Rămâi acelaşi de la distanţă, dar un rictus se instalează, incapabil de a fi transformat într-un zâmbet. Ca un atac celebral permanent.

Cuvinte mari pentru o stare mică.

La final vă las cu o melodie descoperită astăzi. Un frumos remake la „Shine on, you crazy diamond“ de la Pink Floyd.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s